Press konferencija 23.01.2024 – REŽIM SVJESTAN DA NEMA VEĆINU, POKUŠAJ DA ODRŽI VLAST PREKO SVOJIH SATELITA

Predsjednik Građanskog pokreta Sandžaka (GPS), Edin Zećirović, ocijenio je na press konferenciji održanoj 23.01.2024. da vladajuća struktura na čelu sa Sandžačkom demokratskom partijom (SDP) nema apsolutnu većinu u Novom Pazaru. On ističe da je SDP svjestan situacije u kojoj se nalazi te pokušava, preko svojih saveznika i satelita, formirati većinu s određenim opozicionim strankama koje nisu pristale na naš predizborni Sporazum o nesaradnji s vladajućim strankama.

Zećirović je istakao da je saradnja SDP sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS) trenutno “kočnica”, jer odbornik iz SPS-a, nema “zeleno svjetlo” iz Beograda da formira koaliciju sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i SDP-om. To neslaganje između SPS-a i SNS-a na nivou države, prema Zećirovićevim riječima, dovelo je do traganja SDP-a za partnerom iz opozicije kako bi zadržao vlast naredne četiri godine.

Predsjednik pokreta  je kritikovao i ponašanje “predstavnika Srba u Novom Pazaru” (koaliciju SNS-SPS-SRS), izražavajući nezadovoljstvo zbog njihovog nedostatka javnog izražavanja i odgovornosti prema građanima.

Govoreći o političkim trgovinama glasovima, Zećirović je naglasio da su one prouzrokovale ozbiljne probleme u opoziciji, otvarajući priliku SDP-u da formira vlast u svim sandžačkim opštinama, uključujući Sjenicu i Tutin.

Građanski pokret Sandžaka naglašava da neće iznevjeriti svoje birače i pregovarati s dosadašnjim vladajućim strankama. Isto tako, istiemo da smo već prije izbora nudili ostalim opozicionim strankama potpisivanje Sporazuma o nesaradnji s trenutnom vladajućom strukturom, ali da ni Stranka pravde i pomirenja (SPP) ni Stranka demokratske akcije (SDA) nisu potpisale taj sporazum.

Mišljenja smo da su održani izbori nelegitimni i da je bilo prekrajanjna izborne volje građana, a jedino rješenje za postizanje legitimiteta je ponovno održavanje izbora na teritoriji grada Novog Pazara.

U vezi s tim, nećemo dozvoliti da vladajuća struktura legalizuje proces izbora na konstitutivnoj sjednici Skupštine grada zakazanoj za 5. februar.

Cijelu press konferenciju možete pogledati na linku: