Prigovor na ukupan izvještaj o rezultatima glasanja na izborima za odbornike Skupštine Grada Novog Pazara

Poštovani građani Novog Pazara,

Povodom uočenih mnogih neregularnosti i grubog kršenja Zakona o lokalnim izborima, članova od 9 do 62, Građanski pokret Sandžaka (GPS) je blagovremeno podnio PRIGOVOR na ukupan izvještaj o rezultatima glasanja na izborima za odbornike Skupštine Grada Novog Pazara.

U prigovoru se, između ostalog, ističe da je Gradska izborna komisija dozvolila da lice koje je pravosnažno osuđeno na kaznu zatvora zbog trgovine uticajem, učestvuje u donošenju svih odluka u izbornoj komisiji. Ranije smo podnijeli zahtjev GIK-u da u skladu sa zakonom udalji to lice iz rada Izborne komisije i zamijeni ga drugim licem, ali je taj zahtjev odbijen uz besmisleno obrazloženje. Spomenuto lice i dalje učestvuje u donošenju odluka GIK-a do današnjeg dana, što direktno krši član 16. stav 1, tačka 7. Zakona o lokalnim izborima. Odbacivanje zahtjeva zbog “nenadlježnosti” apsolutno je suprotno članu 16 Zakona, kojim se potvrđuje nadlježnost izborne komisije.

Važno je da oni shvate da niko nije iznad Zakona, te da ćemo iskoristiti i iscrpjeti sva pravna sredstva kako bismo sačuvali izbornu volju građana. S obzirom na to da rokovi za podnošenje prigovora još uvijek teku, mi ćemo ih iskoristiti do kraja i dalje ćemo ulagati prigovore.
GPS ne želi da učestvuje u nezakonitoj izbornoj farsi GIK-a i u skladu sa tim odlučni smo u tome da nećemo dozvoliti prekrajanje izborne volje građana.