Inicijativa BNV-u za sazivanje sastanka svih političkih predstavnika Bošnjaka u Sandžaku na temu Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Poštovani građani,

U petak, 10. maja smo putem emaila na koji nismo dobili odgovor, pa iz tog razloga danas lično, predali inicijativu Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

Tekst inicijative glasi:

Poštovana predsjednice,

obzirom na aktuelne okolnosti vezano za aktivnosti velikog broja vlada u svijetu a u povodu inicijative pokrenute u Ujedinjenim Nacijama za usvajanje rezolucije o Genocidu u Srebrenici, smatramo da je veoma važno iskoristiti historijski momenat i svrstati se na stranu onih koji, poštujući univerzalna ljudska prava, međunarodni pravni poredak, presude međunarodnih sudova i nesporne historijske činjenice, žele institucionalno izraziti svoj stav o najgorem obliku zločina koji se može sprovesti nad pripadnicima jednog naroda.

Uzimajući u obzir dosadašnji negativan i osporavajući stav aktuelne vlasti personifikovane kroz Vladu i Skupštinu Republike Srbije, prema onome što se je desilo u toku sprovođenja sistematskog genocida u Srebrenici, smatramo da bi bilo iznimno važno istima uputiti inicijativu i poziv za korigovanje njihovih anticivilizacijskih i antipravnih stavova.

Smatramo da bi poziv naročito imao smisla prije samog čina glasanja u jednoj od krovnih međunarodnih institucija – Ujedinjenim Nacijama, kako bi najviše institucije Republike Srbije imale vremena razmotriti i korigovati svoj stav, čineći na takav način historijski iskorak i veliki zalog za svjetliju zajedničku budućnost Bošnjaka i Srba.

U svjetlu svega navedenog uvažena Predsjednice Bošnjačkog nacionalnog vijeća upućujemo vam istovremeno apel, molbu i poziv da što hitnije uputite poziv i organizirate sastanak svih političkih predstavnika Bošnjaka u Sandžaku na kojem bismo raspravljali i usvojili rezoluciju adresiranu na Vladu i Skupštinu Republike Srbije sa pozivom da zauzmu pozitivan stav i pridruže se velikom broju zemalja u svijetu glasajući u Ujedinjenim Nacijama za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici.

 

O B R A Z L O Ž E NJ E

Kao društveno-politički akteri trebamo biti odgovorni prema svim temama koje u značajnijoj mjeri opterećuju i/ili interesiraju društveni ambijent u kojem živimo i djelujemo, te ih kao takve ne možemo i ne smijemo ostavljati kao teret budućim generacijama.

Na vrhu ljestvice takvih tema je nesumljivo odnos i stav prema genocidu u Srebrenici. Imajući u vidu činjenicu da je Republika Srbija, kao država u kojoj živimo po Ustavu i velikom broju međunarodnih ugovora, deklaracija, protokola i konvencija deklarativno opredijeljena za poštivanje osnovnih ljudskih prava – prava na ljudski život i dostojanstvo, smatramo važnim pozvati najodgovornije instance i institucije aktuelne vlasti i države da, poštujući Ustav i sve ostale zakonske akte, usklade, nedvosmisleno i trajno,zvaničan stav Republike Srbije o genocidu u Srebrenici, shodno nepobitnim činjenicama, podržavajući rezolucju o kojoj će se u bliskoj budućnosti izjašnjavati sve države svijeta u Ujedinjenim Nacijama.

Smatramo da je protekli period od tri decenije dovoljan za objektivno, institucionalno i činjenično sagledavanje svih okolnosti koje su dovele do sistematskog čina genocida počinjenog u Srebrenici.

Obzirom da su mnogi neodgovorni društveni i politički akteri sve ove godine pokušavali obamnjivati javnost na razne načine, a pogotovu pokušajem nametanja narativa – da bi se priznanjem genocida u Srebrenici stavila mrlja na srpski narod kao genocidan, dodatno je važno, nakon tri decenije, načiniti i takav iskorak u kojem će se jasno i nedvosmisleno istaći da su za genocid krivi i odgovorni oni pojedinci kojima je i zvanično pravosnažno presuđeno, čime će se uskratiti manipulativni prostor, ali i mogućnost dalje glorifikacije zločina i zločinaca u budućnosti.

Ovakav čin zvaničnih institucija Republike Srbije i njenih političko-društvenih predstavnika bi stavio tačku na period mučne prošlosti koja opterećuje regionalne i međunacionalne odnose dvaju naroda i država, a samim tim otvorio jednu novu stranicu na kojoj bismo dobili priliku ispisivati svjetliju budućnost baziranu na pravdi, realnom sagledavanju grešaka iz prošlosti i činjenju svega da se takve greške ne ponove u budućnosti.

Obzirom da BNV doživljavamo kao instituciju koja ima kapaciteta sabirati sve društveno-političke snage Bošnjaka smatramo da niko nije pozvaniji sprovesti jednu ovakvu inicijativu, te se nadamo da će ona naići na vašu punu podršku i učešće.

U Novom Pazaru, 10. Maj 2024.

Kompletan dokument možete pogledati u prilogu